Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Ασφάλειες Οχημάτων και Νομικές Κυρώσεις Ανασφάλιστων Οχημάτων !



Όλοι οι πολίτες μιας χώρας οφείλουν να συμπεριφέρονται με τρόπο τέτοιον ώστε να μη την περιουσία των συνανθρώπων τους, πολλώ δε μάλλον , να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητά τους.
Είναι όμως δύσκολο και ακατόρθωτο να συμβεί αυτό – παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται προς αυτή τη κατεύθυνση – όταν τα τροχοφόρα ατυχήματα αυξάνουν από διάφορες αιτίες, που ενώ είναι πλέον γνωστές σε όλους μας – η ανθρώπινη φύση, ενώ αντιλαμβάνεται – δεν υπακούει πλήρως !!!
Το απρόοπτο και ξαφνικό λάθος είναι αυτό που λέμε ατύχημα και για πολλούς λόγους δεν μπορούμε να αποφύγουμε – έχοντας ως αποτέλεσμα την πρόκληση υλικών ζημιών και σωματικών βλαβών απέναντι σε τρίτους – χωρίς να θέλουμε να την προξενήσουμε.  

Στην περίπτωση αυτή, έρχεται ο νομοθέτης και μας υποχρεώνει, να αποκαταστήσουμε τις ζημιές που προκαλέσαμε, από απροσεξία και ευθύνη δική μας – απέναντι στους τρίτους.  
Αυτή μας η υποχρέωση λέγεται Αστική ευθύνη έναντι τρίτων !!!

Η ευθύνη αυτή είναι σοβαρή και μπορεί να προκύψει εις βάρος μας Ποινική Ευθύνη – που καθορίζεται από τα αρμόδια δικαστήρια της χώρας !

Ο Νομοθέτης σε πολλές χώρες τις Ευρώπης – Αμερικής – Αυστραλίας και άλλων προηγμένων χωρών, μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο καθιέρωσε υποχρεωτική την ασφάλιση Αστικής Ευθύνης,  των οχημάτων που κυκλοφορούν Δημόσια.

Στην Ελλάδα η υποχρεωτική ασφάλιση του αυτοκινήτου,  θεσπίστηκε το 1976 – ενώ μέχρι τότε θεωρείτο προαιρετική.
Τα συμβάντα, όμως άρχισαν και πλήθαιναν, ενώ οι παθόντες δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν και οι υπαίτιοι, πολλές φορές δεν είχαν την οικονομική δύναμη να ανταπεξέλθουν των ζημιών που προξενούσαν.
Έτσι, ο Νομοθέτης θέσπισε την Αστική Ευθύνη των τροχοφόρων υποχρεωτική !

Η κάλυψη του ασφαλιστικού κεφαλαίου ζημιών ξεκίνησε, από χαμηλά και πολλές φορές δεν κάλυπτε τις ζημιές που προξενούσαν οι οδηγοί των οχημάτων, με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα να αναπροσαρμόζονταν Κεφάλαια και ασφάλιστρα !

Σήμερα όμως, το Κεφάλαιο έχει εναρμονιστεί πλήρως με αυτό των Ε.Ε. και ανέρχεται για μεν τις υλικές ζημίες στο 1.220.000 ευρώ / ατύχημα και για Σωματικές βλάβες ή Θάνατο στο 1.220.000 ευρώ / παθόντα.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε, ότι
δεν καλύπτεται ο ιδιοκτήτης ή οδηγός του οχήματος που προξένησε την ζημιά, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες θεωρούνται τρίτοι.  
Επίσης, εάν επεμβαίνετε στο αυτοκίνητό σας, το οποίο οδηγεί κάποιος φίλος σας και προκληθεί τροχαίο ατύχημα με υπαιτιότητα του φίλου - οδηγού του αυτοκινήτου σας, εσείς, αν και συνεπιβάτης, δεν θα αποζημιωθείτε για τυχόν σωματικές βλάβες που θα υποστείτε από το ατύχημα αυτό, διότι ως ιδιοκτήτης του ζημιογόνου οχήματος δεν θεωρείστε «τρίτος».     

Φυσικά, εάν ο οδηγός ή ιδιοκτήτης του οχήματος, θέλει να καλυφθεί και αυτός από οποιοδήποτε ατύχημα που μπορεί να είναι υπαίτιος έχει αυτή την δυνατότητα, ζητώντας την σχετική κάλυψη !

Άλλες χρήσιμες καλύψεις των τροχοφόρων οχημάτων είναι
Ζημίες που θα προκληθούν από Πυρκαγιά του αυτοκίνητου σας ή στο ίδιο το αυτοκίνητό σας – που μπορείτε να την συνδέσετε με τρομοκρατικές ενέργειες και κακόβουλες πράξεις τρίτων, καθώς και με καιρικά φαινόμενα – ώστε να μην αποκλείονται αιτίες που μπορεί να μην σας αποζημιώνουν.   

Ζημίες που οφείλονται από Ολική ή Μερική Κλοπή
Στην περίπτωση ολικής κλοπής, έχετε τον κίνδυνο, να κλαπεί το αυτοκίνητό σας και εάν βρεθεί – να μην μπορέσετε να αποζημιωθείτε για τις ζημιές του έχει υποστεί – εάν δεν συνδέεται με την μερική κλοπή !

Φυσικά και Καιρικά φαινόμενα
Είναι οι ζημιές που μπορεί να υποστεί το όχημά σας, κάτω από οποιαδήποτε καιρικά φαινόμενα, προκαλέσουν ζημιές στο όχημά σας !

Σημαντική γνώση για τις πάρα πάνω,
προαιρετικές καλύψεις που σας αναφέρουμε – θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι καλό είναι – το ασφαλιζόμενο κεφάλαιο που έχετε ασφαλίσει το αυτοκίνητό σας – θα πρέπει να είναι αντιπροοδευτικό με το ύψος της αγοραίας του αξίας !
Άλλως κινδυνεύετε
α) Σε περίπτωση ασφάλισης, μεγαλύτερης αξίας – της πραγματικής του – να αποζημιωθείτε αναλόγως με αυτήν της πραγματικής του αξίας και όχι με αυτή που εσείς αυθαίρετα το έχετε ασφαλίσει – πληρώνοντας αδίκως υποτιμημένο ασφάλιστρο, όσο το ασφαλίζετε !
β) Σε περίπτωση ασφάλισης, μικρότερης αξίας – της πραγματικής του – υπασφαλισμένο – να θεωρηθείτε ¨συνασφαλιστής¨ και να αποζημιωθείτε με ίσο ποσοστό που αναλογεί στο κεφάλαιο της αξίας – που το έχετε ασφαλίσει.

Συνεπώς για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις – σε περίπτωση αποζημιώσεων – των πάρα πάνω καλύψεων – καλό είναι να έχετε ενημερωθεί για την πραγματική αξία του αυτοκινήτου σας ή ακόμη καλύτερα να έχετε ζητήσει πραγματογνωμοσύνη από την ασφαλιστική εταιρεία που το ασφαλίζετε !  
Ένας έμπειρος και καλός ασφαλιστής θα σας οδηγήσει σωστά !!!

Μικτή Ασφάλιση οχήματος
Η Μικτή Ασφάλιση, ασφάλιση καλύπτει ζημιές Ιδίων, εκείνες που το ασφαλισμένο όχημα προκάλεσε συνέπεια αποκλειστικά και μόνο σύγκρουσης, εκτροπής, ανατροπής και κατάπτωσης αυτού, με υπαιτιότητα του ιδίου.  
Καλύψεις που δεν θα πρέπει να λείπουν από ένα ασφαλιστήριο αυτοκινήτου είναι
α) Σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου – να είναι ασφαλισμένο για αστική ευθύνη τρίτων.
β) Σε περίπτωση μετακίνησης με  Ferry Boat – να είναι ασφαλισμένο για αστική ευθύνη ή ιδίου ζημιές.
γ) Σε περίπτωση – θραύση Κρυστάλλων – να είναι ασφαλισμένο.
Αυτή η ασφάλιση είναι πολλή καλή και σας καλύπτει την θραύση  – από τους εξωτερικούς καθρέπτες, τα τζάμια και τα παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας – για οποιονδήποτε λόγω κι αιτία προκληθεί !  
δ) Οδική Βοήθεια
Παρέχει βοήθεια στα ασφαλισμένα πρόσωπα, τα οποία περιέρχονται σε δυσχερή θέση λόγω ακινητοποίησης του ασφαλισμένου οχήματος από τροχαίο ατύχημα, μηχανική ή ηλεκτρική βλάβη.
Η κάλυψη του οχήματος περιλαμβάνει
1) Την επιτόπια επισκευή του οχήματος, εφόσον είναι δυνατή.
2) Την επαναφορά του οχήματος σε δημόσιο δρόμο, αν λόγω ατυχήματος έχει βρεθεί εκτός αυτού.
3) Την μεταφορά του οχήματος στον πλησιέστερο κατάλληλο τόπο επισκευής του, ώστε να αποκατασταθεί η ικανότητα του οχήματος να αυτοκινείται ασφαλώς.
4) Παραμονή των ασφαλισμένων σε ξενοδοχείο, με ημερήσιο κόστος εφόσον υπάρχει και ορίζεται –  ανά καλυπτόμενο πρόσωπο αι ανά ασφαλισμένο όχημα, αν η επισκευή του οχήματος δεν μπορεί να γίνει αυθημερόν, ώστε να μπορεί αυτό να κινηθεί ασφαλώς,ενώ το
σημείο ακινητοποίησης του οχήματος απέχει περισσότερα χιλιόμετρα από τη μόνιμη κατοικία του ασφαλισμένου, που ορίζει η συμφωνία.
5) Την επάνοδο των ασφαλισμένων στην μόνιμη κατοικία τους, αν η επισκευή του οχήματος δεν μπορεί να γίνει ούτε μέσα στην επόμενη από την ακινητοποίησή του ημέρα, ώστε αυτό να μπορεί να κινηθεί ασφαλώς.
Στην περίπτωση αυτή, οι ασφαλισμένοι έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αντί της επανόδου στη μόνιμη κατοικία τους, συνέχιση του ταξιδιού προς τον τόπο προορισμό τους, εφόσον το κόστος για τη συνέχιση αυτή, δεν υπερβαίνει το κόστος επανόδου στη μόνιμη κατοικία
τους.
Ποια έγγραφα χρειάζονται να έχετε σε φωτοαντίγραφα για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σας
α) Την Αστυνομική σας ταυτότητα
β) Το Δίπλωμά σας – να βρίσκεται σε ισχύ
γ) Την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
δ) Το τιμολόγιο αγοράς αυτοκινήτου – εάν πρόκειται για καινούργιο
ε) Το προηγούμενο ασφαλιστήριο αυτοκινήτου – εάν πρόκειται για ανανέωση της ασφάλισης του.

Τι προβλέπει ο Νόμος για Ανασφάλιστα Οχήματα
Βάση του Ν.489/76 που προβλέπει ότι η κυκλοφορία οχήματος χωρίς το ειδικό αποδεικτικό της ασφάλισης σήματος  επισύρει την επιβολή των παρακάτω διοικητικών κυρώσεων

Α. Διοικητικές κυρώσεις
Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας ικανότητας του οδηγού, καθώς και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Η πρόκληση δε ατυχήματος από όχημα χωρίς το προαναφερόμενο ειδικό σήμα, επισύρει την αφαίρεση πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για 2ο (δύο)  χρόνια και επί υποτροπής για 3α (τρία)  χρόνια.
Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, βεβαιωθέντος με πράξη της Αστυνομικής Αρχής και εισπραττόμενο με τις οικείες διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε,
1000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ.,
500€ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και
250€ για τα δίκυκλα
Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Β. Ποινικές κυρώσεις
Φυλάκιση από 2 μήνες μέχρι 1 χρόνο
Χρηματική ποινή μέχρι 3.000€

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των στοιχείων του ανασφάλιστου οχήματος, θα σταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ., σε κάθε ιδιοκτήτη ανασφάλιστου ειδοποιητήριο για:
Να ασφαλιστεί μέσα σε 8 μέρες ή να δώσει εξηγήσεις
Να πληρώσει παράβολο 250€ για να ασφαλιστεί
Αν ο ιδιοκτήτης δεν κάνει τα παραπάνω, θα του επιβληθεί νέο πρόστιμο 500 € καθώς και οι παραπάνω διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.          


Δημοφιλή Άρθρα